previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Kennesaw State University L.V. Johnson Library

Kennesaw State University approached Sizemore Group with the opportunity to update the L.V. Johnson Library on the university’s Marietta campus, which was formerly the site of Southern Polytechnic State University. KSU leaders wanted to modernize the building to better meet today’s student’s needs.  

 Sizemore Group carefully researched library trends and case studies to anticipate future needs  and revitalize and modernize the library.

 To get started, the project required careful planning. The building update was only one phase in the library’s master plan, so the team planned the renovation with all phases in mind. With construction taking place mid-semester, the team strategically phased construction to allow the library to continue operating as the renovations took place.

 The existing library needed additional study and computer spaces to accommodate more students and technology. The team eliminated a portion of the stacks, which moved to offsite storage, to create more study areas and computer stations and increase the electrical capacity of the building.

 Because this was a partial renovation, with future renovations in mind, the interior colors and finishes were chosen to coordinate with the existing.  he team carefully chose furniture that coordinated with the existing, while still modernizing it. For example, some of the study carrels were replaced with booth style seating. Colors and patterns were used to designate areas of quiet study versus collaborative study areas. The team included a subtle nod to the KSU brand, with the opportunity to incorporate future large graphics and artwork.

The original rotunda remain which gave the team the opportunity to create something special.  KSU, Sizemore Group and the contractor worked together to create an artistic feature that also helped diffuse some of the harsh daylighting throughout the day.

 Due to the building’s age, the existing library lacked enough electrical outlets to keep up with general computer use and the growing need for cell phone and laptop charging stations. The team worked creatively to provide power to the existing study carrels, which were located in an area with limited electrical access and a two-story concrete structure. Through strategic problem-solving, the team used an underfloor track system to provide additional power outlets to the old and new study carrels.

 The completed renovation provided a modern, fresh building for the KSU community, where students can access the latest technology and information to maximize their studies and collegiate years. 

Services performed for the project:

  • Master Planning
  • Programming
  • Architectural Design
  • Interior Design
  • Signage – Branding & Wayfinding
  • Furniture Selection & Procurement
  • Sustainable Design
  • Construction Administration